Laddar innehåll ...

Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra begåvade konsulter
profile-cover-generic-06

Hur minskar vi mörkertalet bland män med psykisk ohälsa?

Mårten Granlund

Mårten Granlund

Verksamhetsansvarig och grundare av organisationen Under Kevlaret - en ideell organisation som arbetar stödjande för unga killar och för en bredare manlighet.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum Fråga om pris och datum
Skicka en oförpliktande förfrågan på Mårten Granlund

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Mårten Granlund startade Under Kevlaret 2016 till följd av den stora responsen ett inlägg han publicerade på sin Facebook fick. Inlägget handlade om mäns rädsla att yttra tankar och känslor eftersom det inte passar in i deras egenskaper. Inlägget spred sig snabbt till tidningar, radio och sociala medier. Nu tre år senare har Under Kevlaret tusentals följare på sociala medier och har blivit en drivande kraft i samtalet om machokultur och killars hälsa. 

Med sin premiärföreläsning #vadåmachokultur har Under Kevlaret på ett år haft 70 föreläsningar i 38 olika städer med totalt 6000 personer i publiken. Unga som vuxna, psykologer som bilmekaniker, killar och inte killar. I sin helhet är föreläsningen en grundkurs i machokultur med möjlighet för olika format. Föreläsningen är berörande och personlig med hög igenkänning och både skratt och gråt. Boka Mårten Granlunds livsviktiga, ögonöppnande och inspirerande föreläsning via oss på Athenas.

Därför ska du boka en Mårten Granlund föreläsning

 • I föreläsningen sätter Mårten fingret på de mest bärande delarna av machokulturen och hur den påverkar samhället, våra liv och våra relationer.
 • Föreläsningen passar en bred målgrupp. Killar, icke-killar, pedagoger, lärare, bilmekaniker – alla helt enkelt.
 • Mårten skapar medvetenhet om machokulturens begränsningar, och visar hur man med ganska små medel kan skapa stor förändring både för sig själv och andra.

I gymnasiet var Mårten den populära killen som alltid var ödmjuk och jordnära. Han har alltid varit en känslomänniska och haft nära till gråten. Mårten skrev ett inlägg på Facebook som handlade om att killar relation till sitt känsloliv. Responsen detta fick blev startskottet för verksamheten Under Kevlaret som han startade i mars 2016.

Under Kevlaret är en ideell organisation och jobbar för att killar ska känna sig trygga i att uttrycka sina känslor, be om hjälp och stötta varandra när livet händer. De driver stödjande verksamhet i form av stödchatt och stödforum för killar, de poddar, intervjuar, skapar film och föreläser om machokultur och killars psykiska hälsa över hela Sverige. På kort tid har de blivit en av dom mest drivande och omtalade krafterna i arbetet mot skadliga maskulinitetsnormer och för killars hälsa. Kevlar är ett hårt material som bland annat finns i skottsäkra västar, och står för vad som finns under killar och mäns ibland hårda yta.

Sättet Mårten och Under Kevlaret lyfter dem här frågorna berör och engagerar alla. I föreläsningen som är packad med känslor och hög igenkänning, pratar Mårten om vad som egentligen ryms i det vi kallar ”manligt”. Han vet hur begränsande machokulturen kan vara och inspirerar åhörarna till förändring. Föreläsningen är en påminnelse om att vi alla, oavsett könsidentitet, bara är simpla människor med simpla behov och känslor. Boka en föreläsning av Mårten Granlund hos Athenas.

Visa föreläsningar med Mårten Granlund

  Mårten Granlund

  #VADÅMACHOKULTUR

  • Mårten beskriver vad det innebär att vara kille idag och hur det kommer sig att killar fortfarande har så svårt att prata känslor. Varför är det alltid killarna som skriker högst i ett klassrum – har det något med machokulturen att göra?
  • Det blir en genomgående föreläsning om vad machokulturen är och hur den påverkar oss, våra relationer, sättet känslor uttrycks och hur maskulinitetsnormer kan kopplas till killars psykiska ohälsa och förmåga att be om hjälp.
  • Även information om Under Kevlarets verksamhet, stödarbete, och hur de tänker sig en lösning och hur vi ska stötta varandra.
  • För den som önskar har Under Kevlaret tagit fram diskussionsmaterial att använda sig av efter föreläsningen.

Referenser

Motala kommuns fritidsledare fick under en förmiddag besök av Harry och Simon. Vi fick verkligen upp ögonen för problematiken och hur stora konsekvenser machokulturen får, på så många sätt. Dagen kändes otroligt viktig för vårt fortsatta arbete med unga. Stort plus till upplägget som var visuellt proffsigt samtidigt som det var personligt. Mer 'Under Kevlaret' till folket!

Karin

Fritidsledare

Under Kevlaret väcker tankar om frågor vi sällan diskuterar. Utan att vara skuldbeläggande kritiserar de machokultur och könsnormer ur killars perspektiv, samtidigt som de inkluderar alla. Sedan var det riktigt imponerande att ni lyckades hålla igång föreläsningen så bra trots allt stök (det var en liten sal med drop in/drop out).

Veronika

Feministiska föreningen - Hvitfeldtska gymnasiet

Under Kevlaret gjorde en fantastisk föreläsning för oss kuratorer och hjälpte oss få mer insikt i killars psykiska ohälsa och vilka utmaningar man kan ha som tonårskille. Det gav oss ett bredare perspektiv i frågan och många bra trådar som vi kan ta upp och arbeta vidare med på våra respektive skolor. De var grymma! Boka dem!

Hilda

kurator

Ni relaterade till egna erfarenheter och upplevelser på ett bra sätt, vilket gör att flera känner igen sig och förstår att det är tillåtet att som kille må dåligt. Ni lyfter även machokulturen på ett bra sätt. Sår frön för ytterligare diskussioner med eleverna. Kommentarer från eleverna har varit positiva. Några kommentarer från utvärderingen är ”för en gångs skull tar en skola upp något med killar”, ”att det var något för killar”, ”relevant och intressant”, ”positivt att killars mående tas upp

Sofia Isaksson

Skolsköterska

Jag är 32 år gammal och har, för första gången i hela mitt liv, pratat om sexuella tillkortakommanden med en kompis. Detta efter att ha varit på föreläsning med Under Kevlaret. Nu undrar jag varför jag väntade så länge

Markus

Borens IK
Skicka en oförpliktande förfrågan på Mårten Granlund

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000

Föreläsningsämnen med Mårten Granlund