Laddar innehåll ...

Ilse Sand - Psykoterapeut, föreläsare och författare

Ilse Sand

Psykoterapeut, föreläsare och författare

Världen kan vara tuff ibland, speciellt om man har ett rikt känsloliv i kombination med en förmåga att snappa upp mycket i sin omgivning. Ilse Sand håller tankeväckande föreläsningar om psykologi, psykoterapi och särskilt sensitiva vuxna. De handlar bland annat om hur man lär sig att sätta gränser, att säga nej och om att hjälpa andra samtidigt som man tar hand om sig själv. Ilse Sand har många års erfarenhet som psykoterapeut, teolog och bästsäljande författare. Boka en inspirerande föreläsning hos Athenas!

Kostnadsfri förfrågan

Skicka oss en förfrågan. Du får snabbt svar på vilka möjligheter som finns.
Det är naturligtvis helt oföpliktande.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vad ska man göra när känslorna tar överhanden? Hur ska man kunna säga nej när det gör ont att inte hjälpa till? Ilse Sand har i många år hjälpt särskilt sensitiva vuxna till bättre livsbalans genom samtal, psykoterapi, bästsäljande böcker och inspirerande föreläsningar.

Ilse Sand är utbildad cand. theol. från Århus universitet, psykoterapeut, föreläsare och författare. Förutom ett examensarbete om den schweiziske psykiatern C. G. Jung och den danske filosofen Søren Kierkegaard har hon skrivit ett flertal böcker. Hennes senaste bok “Älska dig själv – en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar” har kommit ut på nio språk och är på väg att översättas till ytterligare sju språk.

Ilse Sand jobbade som präst i 11 år innan hon startade eget. Sedan 2006 har hon haft sin egen psykoterapiklinik och jobbar med psykoterapi, supervision, kurser, föreläsningar och rådgivning till särskilt sensitiva människor.

Du kan boka hennes inspirerande och tankeväckande föreläsningar hos Athenas!

  Särskilt sensitiv – introvert eller extrovert?

  • Redan 1921 beskrevs det introverta karaktärsdraget av C. G. Jung. Elaine Aron trodde i början att särskilt sensitiv och introvert var samma sak, ända tills hon upptäckte att 30 % av de särskilt sensitiva i själva verket var extroverta.
  • Vilka är skillnaderna och likheterna mellan hög sensitivitet och introversion? Hur mycket beror på arv och hur mycket på miljö? Vilka aspekter kan man jobba med och vad måste man bara lära sig att acceptera hos sin personlighet?
  • I den här föreläsningen svarar Ilse Sand på dessa frågor och många fler!

  Särskilt sensitiv – hitta dina strategier!

  • Cirka var femte person är särskilt sensitiv, vilket gör att de ofta är i minoritet i olika sammanhang. De håller sig ofta lite i bakgrunden och känner sig lätt lite annorlunda eller “fel”.
  • Inte sällan får särskilt sensitiva höra att de bara ska ta sig i kragen och se till att härda sig lite. I den här föreläsningen berättar Ilse Sand om varför denna strategi inte fungerar – det kan rentav ha motsatt effekt. Särskilt sensitiva måste nämligen ta hänsyn till sitt extra känsliga nervsystem. Att ta hänsyn och vara lyhörd till sina egna behov behöver dock inte betyda att man inte kan jobba med sig själv och flytta gränser. Det krävs bara lite annorlunda strategier.
  • I den här föreläsningen ger dig Ilse Sand verktygen att bättre förstå och bemöta särskilt sensitiva människor. Du kommer plötsligt att inse varför du, din partner eller din vän ibland är lite mer försiktig och skör än de flesta andra människor och vad du kan göra för att underlätta vardagen för dig själv och dina medmänniskor.

  Särskilt sensitiv – om att hjälpa andra och ta hand om sig själv

  • Särskilt sensitiva människor har ett särkilt känsligt nervsystem, vilket betyder att de omedvetet snappar upp väldigt många signaler från omgivningen. De märker andras sinnesstämningar tydligare och har det svårt bland människor som är stressade, arga eller ur balans. Då försöker de lösa problemet på två sätt: de drar sig undan eller försöker att hjälpa.
  • När särskilt sensitiva människor använder mycket energi på att finnas där för andra är det inte bara för att de själv behöver harmoni omkring sig. De har ofta en talang för att lyssna och hjälpa och lockar därför också till sig människor som har det svårt. Det är oerhört viktigt att vi lyssnar på och hjälper varandra, men risken finns att man om man är särskilt sensitiv kör sig helt slut på vägen.
  • Ilse Sand hjälper dig som sensitiv att hitta balansen mellan att hjälpa andra och samtidigt ta hand om dig själv. Du som inte identifierar dig som särskilt sensitiv lär dig att se tecknen på när det är dags att erbjuda hjälp till den som alltid hjälper andra.

  Särskilt sensitiv – om att sätta gränser

  • Det goda livet för en särskilt sensitiv är ett liv utan för mycket stress och med tid för kreativitet. För att uppnå det lugn som är essentiellt för att fungera som människa gäller det att sätta många gränser.
  • Många särskilt sensitiva människor har svårt att sätta gränser. De hjälper ofta familjemedlemmar och vänner mer än de egentligen har resurser till, och det är ofta de som tar mest ansvar på jobbet. Vad är det som gör att sensitiva människor har så svårt att sätta gränser? Hur kan man göra det lättare för dem?
  • Ilse Sand talar i den här föreläsningen om hur man kan identifiera var ens egna gränser går och hur man kan få dem att fungera i verkligheten.

  Kärlek och självförsvar

  • Hur kommer det sig att många av oss lever som singlar eller i parrelationer utan kärlek och äkta närhet? Det finns det nog många svar på. Men ett svar kan vara att vi använder oss av strategier för att skydda oss själva. Strategier som gör att vi inte blir sårade, men som gör att vi heller inte kan komma riktigt nära andra människor.
  • Om det är svårt att veta vad man egentligen känner eller har svårt att komma nära sin partner, sina föräldrar, barn eller vänner kan det bero på att man följer dessa omedvetna självförsvarsstrategier.
  • Hur kan dessa strategier se ut i praktiken? Hur vet man om man använder sig av sådana? Och hurudana strategier ska man i så fall annars använda? I den här inspirerande och tankeväckande föreläsningen berättar Ilse Sand mer om kärlek och självförsvar!

  Hitta nya vägar i känslornas labyrint

  • Vissa gråter över saker som faktiskt går att ändra, andra blir arga och sårar när de egentligen bryr sig om. Vissa känner sig ständigt överkörda medan andra verkar dagligen dras in i konflikter. Varför gör vi så här och vad kan man göra åt det?
  • Många av våra problem beror på att vi inte kan tillräckligt mycket om känslor. Vi fastnar i olika skadliga tankemönster som gör det onödigt svårt för oss själva och vår omgivning. Ilse Sand hjälper dig att packa upp dina egna och andras känslor och förstå dem för det de är. Boka en inspirerande föreläsning!

  Hjälpande samtal – privat eller professionellt verktyg

  • I den här föreläsningen presenterar Ilse Sand olika verktyg som kan användas både som led i personlig utveckling eller i hjälpande professionella eller privata samtal.
  • Ilse Sand är teolog och utbildad psykoterapeut och har i många år arbetat med samtalet som verktyg. På ett lättförståeligt och underhållande sätt presenterar hon olika metoder baserade på psykologiska teorier och en lång erfarenhet som terapeut.
Relaterade Föreläsare

Föreläsningsområden