Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter
profile-cover-generic-01-blue

Frilansfotografen som blev gisslan hos terrorgruppen IS

Daniel Rye föreläsning

Daniel Rye

Daniel Rye var i fångenskap i 398 dagar hos terrorgruppen IS. Nu berättar han sin fängslande historia och upplevelse av denna tid.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum
Skicka en icke-bindande förfrågan på Daniel Rye

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Daniel Rye skildrar en mörk och gripande historia om hur han blev tillfångatagen av IS under ett frilansuppdrag i Syrien. I mer än ett år satt han som gisslan, oförmögen att påverka sitt eget öde. Boka en Daniel Rye föreläsning hos Athenas för att få följa med i hans levande och öppenhjärtiga beskrivningar av 13 månaders skrämmande osäkerhet och hur det är att plötsligt vara tillbaka i den vanliga vardagen igen.

År 2013 var Daniel Rye i Syrien för att som frilansfotograf dokumentera följderna av den fruktansvärda konflikt som under flera år plågat landet. Hans uppdrag tog sig en ödesdiger vändning samma år i maj, då han tillfångatogs av IS-medlemmar och hölls som gisslan i över ett år. Inte förrän i juni 2014 blev han frisläppt.

Redan två dagar efter att Daniel Rye nått Syrien drabbades han av den hänsynslösa fundamentalistiska terrorgruppen Daeshs mardrömsgärningar. Han tillfångatogs och blev hållen som gisslan tillsammans med 23 andra västliga offer. IS (också kallat Islamiska Staten eller Daesh) krävde stora lösensummor för att deras fångar skulle släppas fria, och efter att Daniel Ryes familj engagerat sig för att samla ihop pengar lyckades de få ihop tillräckligt för att han skulle frias. Han var den sista som undkom fängelset i Raqqa med livet i behåll och under sommaren 2014 dödas de kvarvarande fångarna en efter en.

Bland Daniel Ryes medfångar satt amerikanen James Foley, som blev det första offret som filmades när han avrättades av IS. Videon fick en våldsam spridning runt hela världen. Han och Daniel Rye blev vänner under deras år tillsammans som gisslan och det var Daniel som förmedlade Foleys avskedshälsning till hans familj.

En Daniel Rye föreläsning är en gripande och lärorik historia om överlevnad och vilka otroliga mekanismer som finns hos oss människor när vi utsätts för extrem fara.

Boka en Daniel Rye föreläsning här hos oss på Athenas!

Foto: Ritzau Scanpix

Visa föreläsningar med Daniel Rye

  Daniel Rye föreläsning

  I fångenskap hos IS i 398 dagar

  • Under en Daniel Rye föreläsning berättar han om den fängslande historia kring de 13 månader han spenderade som fånge hos IS. Han berättar hudlöst och detaljerat om mardrömmen han genomled på plats och inte minst om hur svårt det var att återvända till en helt normal vardag igen.
  • Han delar med sig av en gripande berättelse om vilka mekanismer som sätts igång i oss människor när vi är med om en tortyr och fångenskap, hur vi lyckas forma vänskaper och bevara hoppet trots det uppenbara mörker som hägrar runt omkring oss i stunden.
  • Ta lärdom av Daniel Ryes personliga upplevelse av människans starka överlevnadsinstinkt och få en unik inblick i den fundamentalistiska ideologi som fortfarande chockar oss med sin grymhet runtom i världen.
Skicka en icke-bindande förfrågan på Daniel Rye

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000

Föreläsningsämnen med Daniel Rye