Artikel

Det magiska receptet för att må och prestera bra på arbetet!

Tillbaka till blogg

17. februari 2023

visningar773 visningar

Sjuder det av goda relationer, bra samarbeten, högt engagemang, trygghet, omtanke och välmående på din arbetsplats? Vi börjar med att stirra sanningen i vitögat, vi kommer aldrig att få ett högre medarbetarengagemang och välmående än vad vi förtjänar i vår organisation. Engagerad och motiverad är nämligen inget man per automatik är, utan något man blir under rätt förutsättningar. Det är dags att se till att förutsättningarna för engagemang, välmående och goda prestationer blir än bättre på våra svenska arbetsplatser. Och det är ett arbete vi måste göra tillsammans, oavsett position.

Går du till arbetet för att du vill eller för att du måste?
Det är något som inte stämmer i arbetslivet, förutsättningarna för det där viktiga engagemanget blir sämre och sämre och den arbetsrelaterade psykiska ohälsan exploderar. Två synnerligen dåliga trender. Men det finns en lösning, för de som faktiskt vill. Men då måste vi våga lyfta blicken från Excelfilen för en liten stund och börja lära oss mer om människor, drivkrafter, engagemang, innovation, välmående, prestation och måluppfyllelse.

Och det är inget hemligt recept som krävs för det, utan ett magiskt recept som är tillgängligt för alla genom den gedigna kunskap vi har att tillgå genom decennier av forskning inom området. Det börjar bli dags att lära av den och på riktigt göra verkstad av den på våra svenska arbetsplatser

Hur ska vi då göra för att skapa en motiverad, innovativ, välmående och högpresterande organisation? Jo, vi måste tillsammans börja ta både det goda ledarskapet och medarbetarskapet på allvar, och det arbetet måste börja nu! 

Det magiska receptet för högt engagemang:

Tydlig och mänsklig i första hand
Bygg grunden med en förtroendegivande och kommunikativ ledningsgrupp. En ledningsgrupp som är både resultat- och relationsfokuserade. Som är tydliga, involverande, mänskliga, lyssnande och förstår att det är medarbetarna och deras beteenden och engagemang som kommer att skapa resultatet i slutändan. Resultatet kommer inte av sig själv, även om många tyvärr verkar tro det, utan det är en konsekvens av medarbetarnas engagemang och slit. Se också till att ha ett tydligt och attraktivt mål och syfte med er verksamhet, ett syfte där ni vill göra gott för någon annan eller till och med för vår fina planet.

Hur fungerar vi människor?
Skapa en organisation som genomsyras av intresse och kunskap kring våra mänskliga drivkrafter. Vad det faktiskt är som får oss att prestera och må bra. Ju mer ni vet och kan applicera den kunskapen i ert ledarskap och medarbetarskap i organisationen – desto bättre kommer det att gå. Forskningen visar ett tydligt samband mellan gott ledarskap, välmående, hög motivation, ökade prestationer och ett förbättrat ekonomiskt resultat. Bra va? Titta alltså på resultatet i andra hand och de som ska skapa det i första. Det är resultatfokus på riktigt!

Gå från budbärare till fanbärare!
Ledarskapet är en fantastisk arena för att skapa förutsättningar för den åtråvärda motivationen, välmåendet och höga måluppfyllelsen, och det arbetet börjar i styrelse och högsta ledning. Föregå med gott exempel, bär det goda ledarskap i konkret handling, ge era chefer roller och ansvarsområden som är designade för att leda, inte bara att chefa. 

Ge dem kunskap, tydliga mål för ledarskapet, stöd, uppmuntran, uppföljning och återkoppling så kommer ni också få se mer av det där härliga ledarskapet. Vi människor är simpla när det kommer till beteenden, vi gör mer av det vi uppmuntras för och mindre av det vi inte uppmuntras för. Så bygg interna strukturer och incitament som främjar ett gott ledarskap, inte tvärtom.

Medarbetarskapet då?
Alla har vi en social påverkan på varandra, oavsett om går in genom en digital eller fysisk dörr till arbetet. Vi kommer, tillsammans, genom vår energi och de beteenden vi tar med till arbetet antingen främja eller hämma den där härliga arbetsmiljön där vi både mår och presterar bra. En prestation i ett modernt arbetsliv handlar inte bara om att utföra sina arbetsuppgifter väl, utan en prestation handlar också om hur jag är mot mina arbetskamrater.

I det arbetspsykologiska fältet delar man in en ”total arbetsprestation” i tre ben:

  1. Utför dina arbetsuppgifter väl.
  2. Var en jäkligt schysst och omtänksam kollega som hjälper till när det behövs.
  3. Ha väldigt få eller inga egoistiska beteenden alls.

Så det är inte förrän man är duktig på alla tre områdena man kan säga att man gjort en bra arbetsprestation. Då gäller det att alla tar 100 % ansvar för relationer och beteenden på arbetet, oavsett position.

Tydliga och engagerande mål är som dunderhonung!
Målen ska inte bara vara tydliga, de ska vara engagerande också. Nu blev det jobbigt va? Kanske lite, men otroligt mycket roligare och er produktivitet och måluppfyllelse kommer att öka markant. Så se till att involvera era medarbetare i målsättningsarbetet, resultatmålen kan måhända vara fasta och beslutade uppifrån, men låt medarbetarna vara med och sätta ”hur-mål”, det vill säga delmål och aktiviteter kring hur ni ska uppnå resultatmålet. Kom också gemensamt fram till vad ni behöver lära er på vägen för att ha de bästa förutsättningarna att lyckas med ”hur:et” så att ni därmed kan uppnå ”vad:et”.

Uppföljningen får det att hända
Forskningen visar att genom att kontinuerligt börja följa upp målen, med fokus på slitet i första hand och resultatet i andra, så ökar arbetsprestationen med i snitt tjugofem procent. Det är ju en prestationsökning du inte vill missa, eller hur? Så se till att följa upp era uppsatta mål och underliggande aktiviteter, kontinuerligt. Det är ett ansvarsområde i både ledar- och medarbetarskapet.

Diskutera kontinuerligt:

– Vad var målet/målen?
– Vad har utfallet blivit?
– Vad har gått bra? Varför det?
– Vad har gått mindre bra? Vad gör vi åt det?

Bygg en feedback-kultur på riktigt!
Feedback i all ära, men om sanningen ska fram så är det ett tveeggat svärd. Tyvärr så visar det sig att ”lösryckt” feedback ofta är ett nollsummespel eller till och med kontraproduktivt. Feedbacken ska luta sig på tydliga uppsatta mål med fokus på slitet, inte resultatet. Det vill säga ett fokus på ”hur:et” och lärandet i första hand, resultatet i andra. Så börja strössla med feedback (positiv fungerar alltid bäst) så mycket ni bara kan och se till att luta den mot de tydligt uppsatta målen och det ni kommit överens om att ni ska göra för att nå dem.

Skapa trygghet och omtanke
Se till att både chefer och medarbetare känner sig trygga på arbetsplatsen. Att de uppskattas minst lika mycket för sin person som sin prestation. Ingen mår bra eller presterar bra på sikt genom att piskan viner. Borga för trygga relationer med en hög grad av omtanke, det skapar effektivitet och lojala, glada medarbetare.

Och nu då?
Ta dig en funderare på huvudingredienserna i det ”magiska receptet”.

  • Vilka förbättringsåtgärder kan du själv göra inom varje område? 
  • Vilka områden kan ni som organisation förbättra?

Fundera också på hur ni ska följa upp att förbättringsåtgärderna faktiskt görs och får den effekt som det är tänkt. Sen är det bara att kavla upp ärmarna, kroka arm med arbetskamraterna, vässa geniknölarna och börja göra.

Lycka till!

//Johan – Läs mer och boka en föreläsning med Johan HÄR

Om Johan Book : Han är en av grundarna till HejEngagemang! som kämpar för ett mer engagerat och välmående Sverige. Han är, minst sagt, galen i arbetspsykologiforskning och att chefer och medarbetare får förutsättningar att både må och prestera bra. Sedan grundskolan skolan och lagidrotten har han varit intresserad av våra drivkrafter och vad det är som driver engagemang och prestation.

Tillsammans med gänget på HejEngagemang! har Johan en tydlig mission – att omvandla modern arbetspsykologiforskning till verklighet i arbetslivet och därigenom skapa ökad motivation, prestation, välmående och finfina resultat. Johan är en flitigt anlitad föreläsare, utbildare, rådgivare, bloggare, poddgäst. Han älskar att bada i havet och dricka kaffe. 

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.